Kastrup: 3252 0507 kontakt@skonvirke.dk

Blog

Fra Speciallægeklinikken Skønvirkes Facebookside & nyhedsbrev

28. oktober 2016
Ny behandling af vorter i Hudklinikken
Af sygeplejersker Ulla Kampp & Helen F. Hansen
Som dermatologiske sygeplejersker møder vi dagligt mange patienter med vorter på hænder og fødder. Vortevirus smitter via direkte kontakt eller via fx gulve i gymnastiksale og svømmehaller. Vi behandler flest børn med vorter i alderen 12-15 års alderen, men vi har også voksne som kommer med vorter.

Heling af vorter sker spontant, ca. 65 % er forsvundet efter 2 år, men behandling fremskynder processen. Det er for de fleste en lang behandlingsproces med hjemmebeskæring og pensling med vortemidler, som kan købes i håndkøb på apoteket. Hjemmebehandlingen kombineres med behandling her på klinikken med f.eks. frys – flydende kvælstof, beskæring og lak. Anden metode er en keratolytisk behandling hvor vorten smøres med en syreholdig creme hvorved vorten ”opløses”, dør og henfalder.
Enkelte vorter responderer imidlertid ikke, uanset hvor længe og hvor hårdt vi går til dem. Til disse tilfælde kan vi pr. 1. nov. 2016 tilbyde en ny behandlingsmetode: laser.
Metoden går kort sagt ud på at behandle vorten med laserlys, hvorved det inficerede vortevæv brændes eller koges og huden derefter heler normalt. Selve behandlingen vil for de fleste føles som ”stikkende” prik.

Vi glæder os til at tilbyde vores nye behandlingsmetode af vorter til jer, som har haft vorter i længere tid hvor den klassiske behandling med frys ikke har hjulpet jer!

Mange sygeplejerske-hilsner Helen og Ulla

10. april 2015
Sol & solbeskyttelse
Af sygeplejerske Annelie Tavassoli & hudlæge Jakob E. Borch, Ph.D.
Foråret er kommet usædvanligt tidligt i år. Det er derfor allerede nu på tide at fortælle om sol og solcremer og hvordan solcremer virker. En velforberedt og -behandlet hud giver en gylden glød uden risiko for skader.

Solens lys består af tre slags UV-stråler: UVA, UVB og UVC. For bedre at huske hvad de hver især gør ved huden kan man beskrive dem således:

UVA -⁠ Aging: UVA-stråler er de mest energirige solstråler. De har den længste bælgelængde og trænger dybest ned i huden. I det mellemste hudlag, dermis, findes kollagen og elastin, som giver huden fasthed og spændstighed. Får huden meget UVA-lys bliver huden rynket og slap, UVA giver os en solbrændt kulør, men giver også rødme af huden. På sigt kan UVA-stråler forårsage hudkræft.

UVB -⁠ Burning: UVB-stråler har kortere bølgelængde og absorberes først og fremmest i hudens øverste lag, epidermis, hvor den forårsager fortykkelse af huden og øget pigmentering og inflammation. En hud som udsættes for store doser UVB-stråler bliver rød og læderagtig. Det er også UVB som stimulerer til dannelse af D-vitamin i huden. 20 minutters daglig soleksponering er nok til at der dannes det nødvendige D-vitamin. UVB virker også nedregulerende på hudens immunforsvar, hvilket er årsagen til at hudlægen bruger UVB til behandling af visse hudsygdomme, men er også medvirkende til at UVB-stråler på sigt kan forårsage hudkræft.

UVC -⁠ Cancer: UVC-stråler har den korteste bølgelængde af solstrålerne og er den mest skadelige og kræftfremkaldende. UVC-stråler standses af atmosfærens ozonlag og når ikke jorden.

Solcremer og solfilter
Solcremer indeholder stoffer. Som enten kemisk eller fysisk hindrer UV-strålerne at trænge ind i huden. Kort sagt virker de fysiske stoffer ved at reflektere solstrålerne, mens de kemiske absorberer lyset og omdanner det til varme.

De fysisk virkende solcremer indeholder ofte zink- og titaniumpartikler, som gør huden hvid de første minutter efter påsmøring. De kemiske solfiltre optages lettere i huden, men kan irritere huden lidt.
Vores egne favoritter med fysisk virkende solfilter er DermaQuest ZinClear og Youth Protection - begge SPF 30, som vi anbefaler til vores kosmetiske kunder såvel som til vores patienter med hudsygdomme. Begge indeholder et bredspektret solfilter med både zink- og titaniumoxid, som beskytter mod både UVA- og UVB-stråler uden at fedte huden til.

Solar Moisturizer SPF 30 og Sun Armor SPF 50 er vores solcremer med kemisk virkende solfiltre. Begge har også UVA-filter.

Alle vores solcremer er desuden fyldt med antioxidanter fra japansk blodgræs, arapidopsis- og planktonekstrakt og vitamin C og E. Antioxidanterne beskytter mod og reparerer DNA-skader forårsaget af de frie radikaler solens stråler danner i huden. virker således både som solcreme og Aftersun på samme tid.

Brug af solbeskyttelse
Din solbeskyttelse skal tilpasses årstiden og hvor på jorden du befinder dig. Afstanden til ækvator og ozonlagets tykkelse gør at solens stråler her i norden ikke er lige så stærke som i f.eks. Thailand eller De Kanariske Øer. Derudover afhænger dit behov for solbeskyttelse af din hudtype:
Type I: bleg hud med rødt eller lysblond hår, blå øjne og fregner. Bliver altid solskoldet og kan ikke blive brun. Bør anvende solbeskyttelsesfaktor (SPF) 50 med UVA-filter.
Type II: Lys hud med blond hår, blå, grønne eller lysebrune øjne. Bliver let solskoldet og kun langsomt. Bør anvende SPF 15-30 med UVA-filter.
Type III: Lys hud med alle øjenfarver. Bliver sjældent solskoldet og let solbrændt. Anbefales SPF 15 eller derover med UVA-filter.
Bemærk at Kræftens Beskyttelse anbefaler SPF 15 eller derover til alle hudraske og SPF 30 og derover hvis du har haft hudkræft eller forstadier hertil.
Det er ikke nok at der står den rigtige SPF på flasken med solcreme. Der skal også anvendes rigtig mængde og påføres creme med rette intervaller for at man beskyttes som SPF angiver. 6 teskefulde er mængden til en normal voksen. Der smøres om morgenen og derefter hver 3-4 time når man er i solen og hyppigere, hvis man sveder meget eller bader.

Endelig må man huske på at solcreme er et supplement til fornuftig adfærd i solen. Den bedste beskyttelse er at undgå solen, især mellem kl. 11 og 15 og at dække huden til med tøj og hat.

Gå ud i forårssolen og glæd dig over dens positive indflydelse på vores velbefindende, men brug fornuften. Er du i tvivl om hvilken solbeskyttelse, der er bedst for dig, så kom forbi og lad os vejlede dig.

10. juli 2014
Acne-behandlinger
Af hudlæge Jakob E. Borch, Ph.D.
Nu hvor sommeren er over os, har vi flere og flere konsultationer omhandlende acne. De fleste patienter fortæller samme historie: Ingen tidligere behandling har virket på deres acne.

Nogen gange er det fordi patienterne kun har anvendt håndkøbspræparater, andre gange har der manglet vedholdenhed i behandlingen.

Nøglen til behandlingssucces er tidlig indgriben i sygdomsforløbet af en dermatolog med bred erfaring med acne for at kontrollere acnen og undgå permanent ardannelse. I Speciallægeklinikken Skønvirke konsulterer alle patienter både hudlægen og en hudterapeut og får lagt et individuelt behandlingsprogram tilpasset hudtype og acne-form med både professionelle behandlinger og et effektivt hudplejeprogram.

Acne skal ofte behandles forskelligt fra patient til patient: Kraftfulde kemiske peelings eller IPL-behandling kan være nødvendigt til nogle, andre kan nøjes med mildere peels og hudplejeprogrammer. Nogen undres over at vi anbefaler fugtighedscremer og solcreme, da deres erfaring er at sådanne produkter netop forværrer acne. Sandheden er, at hvis produkterne er udviklet til brug ved acne; er uden olier og non-komedogene, kan de anvendes. Til patienter med tendens til acne anbefaler jeg ofte DermaQuest Acne Treatment serie, som netop er fremstillet uden olier og til acnehud. Solcremen jeg oftest anbefaler er DermaQuest ZinClear SPF 30, som jeg også selv anvender til dagligt.

Det kan tage op til et par måneder før acnen er helt under kontrol, så det kræver motivation og vedholdenhed. Når acnen er under kontrol, skifter fokus til at behandle ar og udjævne hudens tekstur og tone. Til dette kræves en kombination af vaskulære behandlinger med IPL til rødme og en fraktionel laser som SmartXide2 DOT/RF til bedring af teksturen. Afhængig af arrenes sværhedsgrad kan flere behandlinger være nødvendige.

1. februar 2014
Få øjenvipper som de kendte
Af hudlæge Jakob E. Borch, Ph.D.
Glem alt om falske vipper og øjenvippeserum med tvivlsomme ingredienser. Lumigan er et klinisk afprøvet og godkendt lægemiddel, der giver dig længere, kraftigere og mørkere øjenvipper helt naturligt.

Lumigan blev oprindeligt udviklet til behandling af øjensygdomme. Patienter, der blev behandlet, bemærkede effekten på øjenvipperne og en succes var født. Lumigan er en såkaldt prostaglandinanalog, der stimulerer hårfolliklerne og holder dem i vækstfasen, med dramatiske resultater til følge.

Efter en kort konsultation hos hudlægen, hvor tilstanden af øjenvipperne vurderes og analyseres og din sygehistorie gennemgås, medgives produkt til ca. 3 mdr, pensel til påføring, skriftlig vejledning og en tid til kontrol. Effekten kan ses efter 6 uger og tager til frem til 2-3 mdr efter behandlingsstart. Lumigan virker også på øjenbryn, men i den tilgængelige koncentration, ikke tilfredsstillende på hovedhår.

13. januar 2014
COOLSCULPTING
Af hudlæge Jakob E. Borch, Ph.D.
Januar er de gode fortsætters tid. Vi lover os selv og hinanden, at NU skal det være! Er dit fortsæt den lille overflødige bule nederst på maven? Eller elskovshåndtagene? Eller inderlårene? Næsten uanset, hvor på kroppen du måtte have den ekstra lille bule du i årevis har kæmpet med og som ikke vil give sig uanset motion og sund levevis, har vi løsningen.

ZELTIQ® CoolSculpting® er en ny og banebrydende metode at fjerne besværlige fedtdepoter. CoolSculpting kræver ingen sygedage og endnu bedre - ingen knive eller sprøjter. Behandlingen nedkøler fedtvævet og reducerer antallet af fedtceller uden at skade andre væv. Over 1-4 måneder efter behandling kan du forvente en bemærkelsesværdig og naturligt udseende reduktion af fedtvæv. Oftest er det den lille topmave og elskovshåndtagene, der behandles og behandlingen er lige populær hos kvinder og mænd.

Ved behandlingen placeres en applikator over en bule med fedt. Fedtdepotet suges ind i applikatoren, hvor to kølepaneler køler fedtet. De fleste sidder og læser og slapper af under behandlingen - eller får andre behandlinger i mens.

Ingen elsker elskovshåndtag. Har du et par og er du ked af dem, kunne CoolSculpting være behandlingen for dig.

16. december 2013
Lumigan (Bimatoprost) for længere og kraftigere øjenvipper
Af hudlæge Jakob E. Borch, Ph.D.
Få smukke lange og kraftige øjenvipper!

Har du læst om vores nye behandling af øjenvipper på klinikkens hjemmeside: Lumigan for længere og kraftigere øjenvipper?

Bimatoprost er et receptpligtigt lægemiddel, som kan anvendes til behandling af underudviklede øjenvipper. Lumigan virker ved at forlænge, fortykke og mørkfarve øjenvippehårene. Det bruges én gang dagligt og appliceres ved roden af de øvre øjenvipper med en lille pensel. Efter bare 8 uger ses virkningen, der tiltager frem til 16 uger efter behandlingsstart.

Ring og bestil tid til konsultation og find ud af om du kan få glæde af Lumiganbehandling - eller læs mere på hjemmesiden http://hudklinikken-kastrup.dk/oejenvipper-bryn.

27. november 2013
CO2 DOT-terapi
Af hudlæge Jakob E. Borch, Ph.D.
Efter en dejlig sommer og formentlig alt for meget sol, mad og drikke kan vi alle have brug for en opfriskning. Efter sommerferien kan huden være tørstig og tør og faktisk ude af form. Med arbejde og sociale forpligtelser er tiden ofte ikke til behandlinger, der giver nedetid, men noget skal der ske! Ind kommer den lette fraktionelle laser behandling!
Den lette fraktionelle laserbehandling er en mild form for fraktionel laserbehandling. Den er let at klemme ind i kalenderen og et must for medtaget sommerhud. Efter behandlingen er huden rød et par timer. Over de næste to-tre dage skaller huden ganske let; så let at kun du selv lægger mærke til det. Efter en uge er sommerens skader oprettet og din hud har fået sin naturlige glød tilbage. Lettere bliver det ikke at komme fra ferie og se udhvilet og klar ud.
Er huden mere end bare medtaget efter den gode sommer og har brug for en dybere behandling, kan den fuldt fraktionelle laser behandling gøre forskellen. Pigmentpletter, forgrovet hudstruktur og selv aktiniskekeratoser - de såkaldte forstadier til hudkræft bedres af den fuldt fraktionelle behandling. Huden er rød et par dage efter behandlingen, afskalningen varer fire-syv dage. Én behandling og du er på vej til en sundere hud.
Hudklinikken Kastrup og Klinik Skønvirke i Roskilde har både lette og fuldt fraktionelle laserbehandlinger på programmet og hudlægen kan hjælpe med at vælge den rigtige behandling til dig.
Vi håber du havde en god sommer!

20. november 2013
REVEAL -hudanalyse
Af hudlæge Jakob E. Borch, Ph.D.
Det er med stor glæde, at Hudklinikken Kastrup nu kan tilbyde hudanalyse med Reveal® Imager fra Canfield Imaging Systems. Ved hjælp af det unikke hudanalysesystem, kan vi nu endnu bedre end før lave individuelle behandlingsplaner til lige netop din hud.

Vores hudterapeut tager et billede af din hud, som indfanger vigtig visuel information om din hud, både over og under overfladen. Systemet analyserer de indsamlede data og genererer en let forståelig individuel rapport om din huds tilstand og anbefalinger til hudpleje. Analysen gentages så efter et behandlingsforløb og kan således dokumentere de gode resultater vores patienter opnår med behandlingerne og god hudpleje.

Hudanalysen tilbydes som led i en lang række af vores behandlinger, men kan også aftales separat. Hold også øje med vores Facebookside, hvor den fra tid til anden vil blive tilbudt gratis.

Selve analysen tager kun nogle få minutter og er smertefrit.

Reveal® Imager kan
- måle pigment, såsom fregner, leverpletter o.lign. (Kompleksionsanalyse)
- følge ændringer i kompleksionen over tid.
- måle solskader.
- måle synlige og endnu usynlige linier og rynker.
- følge ændringer i linier og rynker over tid.
- måle hudteksturen, forstørrede porer m.m.
- følge ændringer i hudteksturen over tid.
- måle områder med stor talgproduktion og store antal acne-bakterier.

Hudterapeuten forklarer rapporten for dig og hvad fundene betyder for din hud. Hun vil tilbyde dig vejledning om hvilke behandlinger, der bedst imødekommer dine behov og foreslår et personligt hudplejeprogram. Din første konsultation tager 30-45 minutter.